- De 362 nieuwe Europarlementariërs die na de Europese verkiezingen toetraden, moeten verplicht hun neveninkomsten kenbaar maken.
- Uit onderzoek van BNR blijkt dat die in sommige gevallen uitschieten tot wel 650.000 euro.
- De Europese Commissie stelt geen limieten aan neveninkomsten en kort ook niet op het salaris van de parlementariërs.
- Lees ook: 6 dingen die je moet weten over Ursula von der Leyen, die is herkozen voor een tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie
Europarlementariërs verdienen jaarlijks 120.000 euro. Een prima salaris voor de werkzaamheden die geleverd moeten worden. Toch klust een derde van de 362 nieuw aangetreden Europarlementariërs bij om dat inkomen wat aan te spekken, blijkt uit onderzoek van radiozender BNR.
De 362 nieuwe Europarlementariërs, die na de Europese verkiezingen zijn aangetreden, moesten voor aanvang van hun werkzaamheden verplicht hun neveninkomsten aangeven.
Uit deze gegevens blijkt dat een enkeling voor tot wel 650.000 euro bijbeunt. Het gaat hier om de Roemeen Gheorghe Piperea. Hij haalt zijn extra inkomsten volgens eigen zeggen uit bijbanen als advocaat, hoogleraar rechten, insolventiefunctionaris en boekenschrijver.
Andere opvallende bijverdieners zijn de Fransman Laurent Castillo die als hoogleraar-ziekenhuisarts 128.000 bijverdient en met zijn aandelen in een Frans bedrijf NISSOR nog eens 103.000 euro per jaar op zijn bankrekening bijschrijft.
De Italiaan Roberto Vannacci verdient jaarlijks 200.000 euro met de verkoop van zijn controversiële boek 'Il mondo al contrario' (de wereld op zijn kop). De pool Daniel Obajtek verdient iets minder dan de anderen. Hij verdient als directeur van bouwbedrijf Bayer Construct 180.000 euro per jaar.
Geen limiet op bijverdiensten Europarlementariërs
Europarlementariërs mogen zoveel bijverdienen als ze zelf willen, want de Europese Commissie stelt hier geen grenzen aan. Ook kort Brussel niet op het salaris van de leden als de neveninkomsten buitensporig hoog worden. Dat laatste gebeurt in Nederland bijvoorbeeld wel bij Kamerleden.
Uit onderzoek van BNR blijkt dat niet alle Europarlementariërs even netjes zijn met het opgeven van neveninkomsten. Zo hoeven alle extraatjes onder 5.000 euro per jaar niet aangegeven te worden. Daarnaast interpreteert iedereen de regels anders, waardoor sommige leden vinden dat ze bepaalde inkomsten niet hoeven door te geven.